Tregtia e kokainës në Venezuelë është aq fitimprurëse, aeroplanët transportues shkatërrohen pas një udhëtimi

Një hetim njëmujor i CNN gjurmonte në rrugën veriore të kokainës nga zonat bujqësore ku shumica e saj është rritur në Kolumbi.

Trafikimi i kokainës nga Venezuela në Shtetet e Bashkuara po rritet, madje edhe kur vendi bie. Dhe SHBA dhe zyrtarë të tjerë rajonalë thonë se është elita ushtarake dhe politike e Venezuelës që po lehtëson kalimin e drogës brenda dhe jashtë vendit në qindra aeroplanë të vogël dhe të panjohur.

Një hetim njëmujor i CNN gjurmonte në rrugën veriore të kokainës nga zonat bujqësore ku shumica e saj është rritur në Kolumbi dhe zbuloi se numri i fluturimeve të dyshuara të drogës nga Venezuela është rritur deri në 50% nga viti 2017 deri 2018, sipas një Zyrtari amerikan – nga rreth dy fluturime në javë në 2017 deri në pothuajse çdo ditë në 2018. Këtë vit, i njëjti zyrtar ka parë deri në pesë fluturime natës në qiell në të njëjtën kohë, transmeton lajmi.net.

Aeroplanët e ngarkuar me kokainë kolumbiane përdoreshin për t’u larguar nga rajonet e largëta të jugut të Venezuelës që jetonin në xhungël. Tani ata largohen nga rajoni më i zhvilluar në veriperëndim të vendit për të zvogëluar kohën e fluturimit, thanë edhe zyrtarët e SH.B.A.-së dhe të rajonit.

yrtarët e përfshirë në luftimin e tregtisë vdekjeprurëse përshkruajnë një sistem ndërlidhës shumë fitimprurës për qeverinë venezueliane. “Kontrabandistët e drogës po shfrytëzojnë gjithnjë e më shumë bashkëpunimin e autoriteteve venezueliane, dhe më së fundi boshllëkun e pushtetit”, tha një zyrtar amerikan. Çdo dërgesë e kokainës nga Amerika e Jugut është aq fitimprurëse që avionët e fluturuar nga trafikantët janë të lirë në krahasim; shumica e tyre përdoren vetëm një herë dhe pastaj hidhen ose vendosen në zjarr pas mbërritjes.