Dita Botërore e Epilepsisë: Gjithçka që duhet të dini në lidhje me këtë çrregullim

11 shkurti dallohet si Dita Botërore e Epilepsisë në kalendarin mjekësor.

Epilepsia është një çrregullim i sistemit nervor qendror (neurologjik) në të cilin aktiviteti i trurit bëhet abnormal, duke shkaktuar konfuzion ose periudha të sjelljeve të pazakonta, brishtësi, e nganjëherë edhe humbje të vetëdijes.

Çdokush mund të zhvillojë epilepsinë. Gjendja meshkujt dhe femrat e të gjitha racave, prejardhjeve etnike dhe moshave.

Simptomat e çrregullimit mendor mund të variojnë. Disa njerëz me epilepsi thjesht ngulitin shikimin e tyre për disa sekonda, ndërsa të tjerëve në mënyrë të përsëritur i dridhen krahët ose këmbët.

Trajtimi me ilaçe ose ndonjëherë kirurgji mund të kontrollojë dridhjet për shumicën e njerëzve me epilepsi. Disa njerëz kërkojnë trajtim gjatë gjithë jetës për t’i kontrolluar ato, por për të tjerët, dridhjet largohen përfundimisht. Disa fëmijë me epilepsi mund të zhvillojnë gjendjen kronike gjatë rritjes.

Për shkak se epilepsia është shkaktuar nga aktiviteti jonormal në tru, dridhetmund të ndikojnë në çdo proces që truri juaj koordinon. Shenjat dhe simptomat e dridhjeve mund të përfshijnë konfuzion të përkohshëm, ngulitje e shikimit për një kohë të gjatë, lëvizje të pakontrollueshme të gjymtyrëve, humbje të vetëdijës, si dhe simptomat psikike si frika, ankthi ose ‘deja vu’-ja.

Simptomat ndryshojnë në varësi të llojit të dridhjeve. Në shumicën e rasteve, një person me epilepsi do të ketë tendencë të ketë të njëjtin lloj të dridhjes çdo herë, kështu që simptomat do të jenë të ngjashme nga episodi në episod.

Mjekët përgjithësisht klasifikon dridhjet si fokale ose të përgjithësuara, bazuar në atë se si fillon aktiviteti jonormal i trurit.

Kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore në qoftë se iu ndodh ndonjë nga problemet e mëposhtme:

Dridhja zgjat më shumë se pesë minuta
Frymëmarrja ose vetëdija nuk kthehet pasi dridhja ndalet.
Një dridhje e dytë vijon menjëherë.
Keni temperaturë të lartë.
Jeni duke përjetuar lodhje nga nxehtësia.
Jeni shtatzënë.
Keni diabet.
Keni lënduar veten gjatë dridhjeve.