NASA zbret në Mars pas 6 vitesh

Hulumtuesit e NASA-s sot brohoritën uljen e suksesshme të një hetimi të ri në Mars.

Misioni, me shpenzime përreth 830 milionë dollarësh, quhet InSight-short, i cili do të shfrytëzohen për “eksplorim të brendshëm duke përdorur Hetimet Sizmike, Gjeodezinë dhe Transportin e Ngrohjes”.

NASA prodhoi robotin e saj prej 789 kilogramë në Mars më 5 maj, së bashku me dy satelitë me madhësi të vogël të quajtur MarsCubeOne që vunë anijen kozmike në ndihmë të regjistrimit dhe transmetimit të të dhënave vendimtare të uljes.

InSight përfundoi një ulje prej 14 minutash në sipërfaqen e planetit të kuq rreth orës 2:54 të mëngjesit. ET të hënën, pastaj konfirmoi mbërritjen e sigurt të mjetit.

Vizita e sotme e Marsit ishte i pari që kur roveri me energji bërthamore arriti sipërfaqen e planetit të kuq më shumë se gjashtë vjet më parë.