Studimi historik, “zhdukja” e kancerit të gjirit rezulton i sigurt

RepublikaPlus02.05.2016 14:34

Kanceri i gjirit prek shumë gra. Tashmë kirurgët janë duke punuar për të zhdukur rreth lëkurës indet themelore që e shkaktojnë këtë sëmundje. Rreth 85% e kacereve të gjirit e kanë origjinën në kanalet e qumështit. Por tani një studim historik i udhëhequr nga kirurgë të njohur botërisht në Klinikën Mayo në Amerikë, kanë provuar se të ashtuquajturit “mastektomi” me “thithi të pakët”, për të parandaluar tumoret agresive në mënyrë efektive. Shumë pacientë, duke përfshirë dhe yje të Hollivudit si Angelina Jolie, kanë marrë këtë qasje.  

 

“Kjo teknikë moderne është e sigurt, dhe kjo mund të japë një rezultat të shkëlqyer kozmetike të pacientëve të cilët dëshirojnë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit”, tha kirurgu Dr James Jakub, i cili udhëhoqi studimin multi-institucional. Shkencëtarët shikuan me  siguri se mastektomia e “ thithës së pakët”,  për gratë që kanë  mutacion BRCA1 në gjen,i cili rrit në mënyrë dramatike rrezikun e kancerit të gjirit, parandalohet tashmë nga kjo teknikë e re.

 

Republika Plus