Shteti në të cilin askush nuk punon jashtë orarit

RepublikaPlus15.05.2016 09:20

“Punëtorët nuk qëndrojnë më gjatë në punë për shkak se ata mund të marrin një mësim në joefikasitet në vend të lavdërimit”, shkruan Helen Russell, një gazetar britanik, i cili jeton në Danimarkë.


Kur në vitin 2013 ajo u zhvendos në Danimarkë me burrin e saj i cili fitoi një punë atje, ajo nuk mund të kishte ëndërruar se bashkëshorti i saj do të vijë në shtëpi çdo ditë në kohë, dhe të premten edhe më herët.


Çifti ishin mësuar me vonesa në punë edhe pas orarit të punës dhe mungesa e kohës së lirë në Mbretërinë e Bashkuar, në mënyrë që ata ishin të befasuar kur panë me sa lehtësinë dhe disiplina njerëzit jetojnë në një vend që rregullisht kryeson vendet më të lumtura për të jetuar.


Orari punës tipik në Danimarkë zgjat 8 deri në 16 orë, me 37 orë në javë. Por një studim i ri ka treguar se mesatarja e orarit të punës atje vetëm 33 orë në javë.


Balanca midis punës dhe jetës private është e rëndësishme, kështu që baballarët dhe nënat pa probleme pas një dite mund të marrin fëmijët me vete të kalojnë kohë cilësore në mbrëmje që të kenë kohë për veten e tyre.


Në punë ata me kujdes kryejnë detyrat e tyre dhe nuk marrin shumë pushim gjatë drekës, e cila shpesh është normale në vendet ku jashtë orarit të punës është një gjë normale.


Studimet kanë treguar se puna që zgjat më shumë se 8 orë në ditë rrit stresin dhe punëtorët janë më produktiv, kur ata janë më të kënaqur, që punëdhënësit danezë e kanë vërejtur këtë me sa duket.

 

Republika Plus