Shkencëtarët mund ta bëjnë aksidentalisht shiun në shkretëtirën e Saharasë

RepublikaPlus12.09.2018 08:56

Shkretëtira më e madhe e nxehtë në botë - me një popullsi të vogël, erëra të forta dhe ekspozim të papenguar ndaj diellit - është një peizazh për gjenerimin e energjisë së rinovueshme, sipas hulumtimeve të reja.

Shkencëtarët kanë studiuar se si ta kthejnë këtë gjenerator potencialisht të pafund në një port global të pushtetit për disa kohë tani. Për shembull, Projekti i Prodhuesve të Diellit Sahar shpreson të fuqizojë gjysmën e botës deri në vitin 2050 me fermat e paneleve diellore nga shkretëtira, transmeton lajmi.net.


Edhe pse era diellore janë të njohura që ndikojnë në nxehtësinë dhe lagështinë e një rajoni, impakti mjedisor që projektet e tilla do të kishin në vetë shkretëtirën, janë lënë pas dore. Por një studim i ri i botuar në revistën Science zbulon se jo vetëm që këto bimë mund të drejtojnë botën drejtpërdrejt, por gjithashtu mund ta transformojnë Saharën më mirë.


Hulumtuesit zhvilluan modele klimatike bazuar në ndryshimet e temperaturës, reshjeve dhe vegjetacionit që do të ndodhte nëse tërësia e Saharas – 3.500.000 milje katror – ishte e mbuluar me panele diellore dhe me erë. Një projekt ky që mund të krijojë deri në 79 terawatt të energjisë elektrike – katër herë nga 18 terawattat e botës që përdoret në vitin 2017, sipas studimit.


“Ne kemi vërejtur se instalimi në shkallë të gjerë i paneleve diellore dhe të erës mund të sjellë më shumë reshje dhe të nxisë rritjen e vegjetacionit në këto rajone”, tha Eugenia Kalnay, një nga bashkëautorët e gazetës, për Universitetin e Illinois. Në mënyrë të veçantë, ajo mund të dyfishojë reshjet e Saharës dhe fqinjët Sahel, dhe të ndihmojë rritjen e vegjetacionit me 20 përqind, tregoi hulumtimi.  

Republika Plus