Një planet i madh ‘i kuq’ me aurorë të pashpjegueshme gjendet në univers

RepublikaPlus06.08.2018 20:54

Jashtë sistemit tonë diellor është zbuluar një planet 12 herë më i madh se Jupiteri.


Një planet i “kuq” i madh endet nëpër univers përtej sistemit tonë diellor, 20 vjet dritë larg Tokës. Nuk lidhet me asnjë yll të vetëm dhe planeti i parë i tillë zbulohet nga një teleskop radioje nga Toka.


Ai ka një aurorë misterioze dhe fusha e tij masive ka lënë të habitur shkencëtarët që njohin shumë objekte astronomike nga thellësitë e universit.


“Ky është planeti në kufirin midis planetëve, xhuxh kafe dhe ‘yjet e dështuara’ dhe na jep surpriza që mund të na ndihmojë për të kuptuar proceset magnetike në yjet dhe planetë, ” shpjegon Melodie Kao, një astronome nga Universiteti i Arizonës.


Analiza e ekipit të hulumtimit tregoi se fusha magnetike e këtij planeti është jashtëzakonisht e fortë, ose 200 herë më e fortë se Jupiteri, dhe kjo mund të ndihmojë të shpjegojë se pse ka një aurorë të fuqishme.


Shkencëtarët, puna e të cilëve u publikua në revistën Astrophysical, thonë se studimi i tyre sugjeron se radiovalët e aurorës së planetit mund të ndihmojnë në zbulimin e më shumë planetëve jashtë sistemit tonë diellor. 

Republika Plus