Intel lëshon procesorin e parë me 10 bërthama për kompjuterët e tavolinës

Auto & Tech01.06.2016 06:59

Në shfaqjen e tregtisë Computex në Taipei, të hënën, Intel lëshoi procesorin e parë me 10 bërthama për përdorim shtëpiak (kompania ka shitur tashme procesorë Xeon me 10 bërthama, por ata janë vetëm për përdorim profesional).

 

Pjesë e familjes së çipave 14-nanometër Broadëell-E të Intel, Intel Core i7-6950X Extreme Edition u ndërtua fillimisht për lojtarët dhe entuziastët. 10 bërthamat e tij veprojnë me një frekuencë bazë 3GHz, por CPU është i shkyçur dhe mund ta tejkalojë këtë shpejtësi. Ai përmban gjithashtu teknologjinë Turbo Boost MAx 3.0 të Intel, e cila i “drejton” aplikacionet në bërthamën me performancë më të lartë, që do të thotë që edhe ato programe që nuk dinë si të përdorin bërthamat e shumta të procesorit mund të punojnë në mënyrë të shpejtë.

 

Pra kujt i nevojitet ky procesor? Në konferencën e lëshimit të tij, Intel thekson se ky do të ishte procesori perfekt për lojërat e realitetit virtual, qoftë në Oculus Rift apo HTC Vive. Një tjetër aplikacion do të ishte montimi i videove, një detyrë që zakonisht përfiton shumë dhe ka përdorim të mirë më procesor me bërthama të shumta.

 

Fatkeqësisht, procesori kryesues në rangun Intel vjen me një çmim shumë të lartë – 1,723 dollarë. I shtoni kësaj dhe koston e kartës më të mirë grafike dhe komponentëve të tjerë dhe ju mund të arrini çmimin 10,000 dollarë për një PC të vetëm. Por nëse mund ta përballoni…

 

Lajmet më të lexuara

Republika Plus